informacjeSSD

Spotkanie dzieci Króla

Dobiegło końca III Saletyńskie Spotkanie Dzieci. Wzięło w nim udział blisko półtora tysiąca uczniów szkół podstawowych z opiekunami.

Kobylańskie sanktuarium Pana Jezusa Ukrzyżowanego powitało uczestników III SSD w piątek 12 czerwca. Przygotowanie do spowiedzi pod trafną nazwą „Kamień z serca” poprowadził duszpasterz z Warszawy ks. Paweł Golemo MS. Pyszna kolacja wzmocniła siły fizyczne, a Msza św., którą odprawiało 20 księży – siły duchowe. Apel maryjny podsumował pierwszy dzień spotkania.

„Puszczenie oczka” Panu Jezusowi, czyli poranna modlitwa rozpoczęła drugi dzień III Saletyńskiego Spotkania Dzieci w Kobylance. Sobota była piękna, słoneczna i pełna atrakcji. Młodsi i starsi dzięki konferencji katechety z Szynwałdu ks. Grzegorza Sroki dowiedzieli się, w jaki sposób można być dzieckiem Króla. Wspólną, pouczającą i rozwijającą zabawę prowadziła Joanna Janson z Radia Via. Jej efektem był okazały zamek, zbudowany z tektury na placu koło ołtarza polowego. Smaczny obiad i równie dobra kolacja napełniły głodne brzuchy uczestników SSD. Ta energia bardzo się przydała, bo po kolacji rozpoczęły się „tańce w Kobylance”, prowadzone przez DJ Roberta.

Wspólna poranna modlitwa była pierwszym punktem ostatniego dnia spotkania. Po śniadaniu asystent prowincjalny ks. Robert Głodowski MS wyjaśniał dzieciom, czym jest ewangeliczne budowanie domu na skale. Uczestnicy mieli też okazję skorzystać z usług niezwykłej poczty i wysłać swoje listy do Boga. Zakończeniem i podsumowaniem III Saletyńskiego Spotkania Dzieci była uroczysta Eucharystia, którą odprawiali wszyscy księża opiekunowie grup. Kobylanka pożegnała uczestników spotkania „odjazdowym” obiadem.

Saletyńskie Spotkanie Dzieci to inicjatywa skierowana do uczniów szkoły podstawowej. Jej inicjatorami są Księża Misjonarze Saletyni. Tegoroczne SSD zgromadziło dzieci i ich opiekunów z różnych stron Polski. O oprawę muzyczną spotkania zadbał zespół ADHD pod kierunkiem ks. Macieja Kucharzyka MS. Opiekę medyczną nad uczestnikami sprawowała Malta Służba Medyczna. Smaczne posiłki przygotowała firma gastronomiczna Danuty Szpyrki z Gorlic.

(gz; fot. gz/ts)